Intrebari frecvente

Întrebări frecvente

 • 1. Contribuția de 11% reprezintă taxa de Barou?

  Avocații fac o confuzie si numesc contribuția de 11%, taxa la Baroul București. Greșit!
  Contribuția de 11 % reprezintă contribuție de pensie și se plătește la filiala CAA.
  Avocații au obligația de a plăti contribuția la pensii doar la propriul sistem de pensii, nu și la sistemul de pensii public( cel de stat).

 • 2. Contribuția de 11% este egală cu contribuția plătită în sistemul public de pensii?

  Nu este egala, este mai mica. Avocații plătesc la propriul sistem de pensii, o contribuție de 11%,  în timp ce persoanele angajate, la firme private sau de stat, au o contribuție la pensii de 25%.
  Contribuția plătită de avocați, de 11%, este sub jumătatea celei plătite de angajați la sistemul public de pensii.

 • 3. Dacă pe lângă avocat am fost și angajat în sistemul public sau privat, de unde voi primi pensie?

  Avocații care au avut și statut de angajați (în sistemul public sau privat)  și au acumulat cel putin 15 ani de vechime în ambele sistem, vor primi pensie din ambele sisteme. Vor primi o pensie proporțională cu perioada de activare în avocatura de la sistemul propriu de pensii al avocaților și o pensie proporțională cu perioada în care a fost angajat de la sistemul public de pensii.

 • 4. Care este regimul complexului de la Techirghiol - Corpore Sano ?

  “Complex Balnear si Recuperare”, Corpore Sano-Techirghiol, la care C.A.A. este unic acționar, este o unitate sanitara de tip sanatorial cu profil recuperare, medicina fizica si balneofiziterapie.
  Complexul a fost construit si gândit de C.A.A. ca o investiție, o alternativa investițională la titlurile de stat, cu scopul de a obține profit.
  Unitatea sanitara este autorizata de Ministerul Sănătății si este obligata sa respecte principiile de funcționare nediscriminatorii ale unui spital. Asta înseamnă ca oferă servicii contra-cost tuturor doritorilor cu respectarea legislația in vigoare.
  Nu se poate asigura tratament gratis sau preferențial, pe categorii de sisteme din care provin pacienții. Toți pacienții beneficiază de același regim, egal si nediscriminatoriu, iar modul de cazare se face prin INTERNARE cu bilet de trimitere de la medicul de familie si cu programare prealabila.
 • 5. Ce punctaj de pensie am în acest moment?

  Pentru aflarea punctajului de pensie anual sau cumulat vă rugăm să accesați secțiunea punctaj pensie din aplicația Contul meu.

 • 6. Ce pensie pot avea acum sau în viitor având în vedere contribuția mea la sistem?

  În funcție de istoricul contribuției dumneavoastră și valoarea estimativă a contribuțiilor viitoare puteți afla valoarea pensiei pe care o veție avea.
  Pentru a obține această informație vă rugăm să accesați instrumentul software simulator de pensie din aplicația Contul meu.

 • 7. Pot afla dacă în acest moment am de plătit majorări către sistem?

  Da, sistemul vă poate informa dacă aveți majorări datorate plăților de contribuție făcute cu întârziere.
  Pentru a obține această informație vă rugăm să accesați instrumentul software simulator de majorări din aplicația Contul meu

 • 8. Ce contribuție am avut la sistemul de pensii până în acest moment?

  Istoricul plăților lunare este disponibil în cadrul secțiunii situație plăți din aplicația Contul meu

 • 9. Daca m-am pensionat si îmi continui activitatea de avocat mai plătesc contribuții?

  In cazul in care un avocat se pensionează pentru limita de vârsta cu continuare de activitate, acesta este obligat sa plătească in continuare  contribuțiile la propriul sistem de pensii al avocatilor (contribuția procentuala).

5.977 vizualizări